Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de lichamelijke en motorische ontwikkeling van kinderen. Deze ontwikkeling gaat niet bij ieder kindje even snel, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Er kunnen echter wel problemen ontstaan wanneer een kind een achterstand op zijn of haar leeftijdsgenootjes op dreigt te lopen. Bijvoorbeeld bij moeite met spelletjes, knutselen of schrijven, maar ook bij praktische dingen als eten met bestek, aan- en uitkleden, tandenpoetsen of veters strikken. Ook kan het zijn dat een ziekte of blessure een nadelige impact heeft op de ontwikkeling. STADS is er om jullie te helpen. 

Therapie moet leuk zijn! De kinderfysiotherapeuten van STADS proberen daarom met creatieve oefentherapie jouw kindje zo goed mogelijk te helpen. Ook voor jou als ouder is er een belangrijke rol weggelegd. Zo kan het zijn dat er thuis of op school geoefend moet worden, of dat jullie samen met adviezen aan de slag gaan. 

  Specialist in de behandeling van kinderen
  Advies en behandeling bij een voorkeurshouding
  Specialist in de behandeling van ontwikkelingsgerelateerde klachten

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie  gericht op het behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden.

Een kinderfysiotherapeut heeft na de bachelor opleiding tot algemeen fysiotherapeut ook nog een master voor kinderfysiotherapie gevolgd. In deze 3 of 4-jarige opleining specialiseert de kinderfysiotherapeut zich verder in de lichamelijke ontwikkeling en motorische ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar.

Bij een kinderfysiotherapeut kun je terecht voor alle klachten met betrekking tot het bewegingsapparaat en de motorische ontwikkeling van 0 tot 18 jaar. Denk hierbij onder andere aan:

  •  Een voorkeurshouding
  •  Een huilbaby of onrustige baby
  •  Een kind met slaapproblemen
  •  Een kind met een motorische achterstand; bijvoorbeeld te laat gaat rollen of lopen
  •  Een kind dat houterig beweegt/vaak valt en/of moeite heeft met gym
  •  Een kind dat moeite heeft met schrijven of andere fijn motorische taken
  •  Een kind dat pijnklachten heeft in gewrichten of spieren.

Ongeveer 7% van alle baby’s ontwikkelt vlak na de geboorte een voorkeurshouding. Hierbij kan het zijn dat er een duidelijke voorkeur is voor één kant en het hoofdje (bijna) niet spontaan de andere kant op wordt gedraaid, of het hoofdje juist stil in het midden gehouden wordt. De schedel van een baby is nog niet volgroeid en daardoor vervormbaar. Bij een voorkeurshouding heeft dit als gevolg dat er een afplatting van het hoofdje kan ontstaan. Als deze schuin zit wordt dit een plagiocephaie genoemt, als deze recht van achteren is wordt dit een brachiocephalie genoemt.

Behandeling bij plagiocephalie door de kinderfysiotherapeut richt zich op het in kaart brengen van de de schedel en de afvlakking middels een bandje van thermoplast. De behandeling zal zich richten op het stimuleren van de ontwikkeling richting de niet-voorkeurskant en het informeren en adviseren van de ouders.

De eerste 18 behandelingen kinderfysiotherapie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarna is het aanvankelijk van uw aanvullende verzekering hoeveel uw kind nog extra vergoed krijgt. Het is belangrijk dit na te kijken in uw polis. Een verwijzing van een arts is niet altijd noodzakelijk, u kunt zelf contact met ons opnemen.

Mocht je kind meer behandelingen nodig hebben dan waarvoor je verzekerd bent, dan kun je ook bij STADS terecht. In dit geval hanteren wij een praktijktarief. Klik hier voor meer informatie.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie