Voorkeurshouding
Wat is een voorkeurshouding?
Ongeveer 7% van alle baby’s ontwikkelt vlak na de geboorte een voorkeurshouding. Hierbij kan het zijn dat er een duidelijke voorkeur is voor één kant en het hoofdje (bijna) niet spontaan de andere kant op wordt gedraaid, of het hoofdje juist stil in het midden gehouden wordt. De schedel van een baby is nog niet volgroeid en daardoor vervormbaar. Bij een voorkeurshouding heeft dit als gevolg dat er een afplatting van het hoofdje kan ontstaan. Als deze schuin zit wordt dit een plagiocephaie genoemt, als deze recht van achteren is wordt dit een brachiocephalie genoemt.
Wat gebeurd er als er een voorkeurshouding is?
Als er sprake is van een voorkeurshouding kijkt een kind, wanneer het wakker is, meer dan 75% van de tijd naar één kant. Dit kan zowel naar links, rechts als recht omhoog zijn. Aangezien kinderen op de rug moeten slapen in bed, komt er dan op één kant van het hoofd veel meer druk dan de rest van het hoofd. Doordat de schedelnaden nog niet dicht zijn, kan er dan een afplatting van het hoofd ontstaan. Als deze schuin zit wordt dit een plagiocephaie genoemt, als deze recht van achteren is wordt dit een brachiocephalie genoemt.
Wat te doen bij een voorkeurshouding?
Bij een voorkeurshouding is het van belang om je kind uit te lokken om op de andere kant van het hoofd te gaan liggen. Doordat er dan druk komt op de andere kant van het hoofd, kan de vorm van de schedel corrigeren.
Positioneren – Probeer het hoofd van je kindje tijdens het slapen te draaien naar de niet voorkeurskant, en overdag zoveel mogelijk op die kant te laten liggen.
Houdingen uitlokken – Probeer uw kindje uit te lokken om zo goed mogelijk naar de niet voorkeurskant te draaien terwijl het wakker is. Dit kunt u doen door het kindje met het hoofd u zelf of speelgoed te laten volgen.
Wanneer naar de kinderfysiotherapeut bij een voorkeurshouding?
Zodra een voorkeurshouding wordt opgemerkt door ouders of de omgeving is het altijd goed om contact op te nemen. Hoe eerder er contact wordt opgenomen, hoe beter er nog invloed uit te oefenen is op de vorm van het hoofd. Daarnaast kan een voorkeurshouding die te lang onbehandeld blijft ook invloed hebben op de motoriek.
Kinderfysiotherapie bij een voorkeurshouding?
Als er sprake is van een voorkeurshouding kan een kinderfysiotherapeut ondersteuning bieden om de voorkeurshouding te doorbreken. Daarnaast kan er doormiddel van een meting gekeken worden hoe ernstig de afvlakking van het hoofd is. Hierop kan het behandelplan worden afgestemd.
Start vandaag nog met je herstel
Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?
- Vragen? Bel gerust!
040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!