Long-Covid/Post-Covid

1 op de 8 Nederlanders blijft langdurig last houden van klachten nadat zij Covid-19 gehad hebben. Dit wordt ook wel ”Long-Covid” of ”Post-Covid” genoemd. Waar de één vermoeidheid en spierpijn blijft ervaren, heeft de ander juist last van vergeetachtigheid of concentratieproblemen. In totaal zijn er meer dan 200 symptomen die gekoppeld worden aan Long-Covid/Post-Covid. Deze hoeveelheid en diversiteit aan klachten, maakt dat een behandeling altijd maatwerk moet zijn.

STADS Fysiotherapie en STADS Ergotherapie proberen hierin hun steentje bij te dragen. Lees hieronder de adviezen die C-support, het overheidsplatform voor de ondersteuning en advies van mensen met langdurige corona-klachten, geeft aan cliënten.

Patiënt staat op loopband voor training bij etalagebenen

  Bouw spierkracht en conditie op
  Breng je energie weer in evenwicht
  Wordt minder vergeetachtig en leer je beter concentreren

Heeft u veel klachten in de eerste maanden na uw coronabesmetting? Dan is het verstandig contact met uw huisarts te houden. Die kan samen met u kijken of extra onderzoek of zorg nodig is. Uw huisarts kan u doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een ergotherapeut voor herstelzorg. Ook bij geestelijke klachten kan uw huisarts u helpen door er een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ bij te halen.

Is uw conditie slechter en heeft u minder spierkracht? De fysiotherapeut kan u helpen dit op de juiste wijze weer op te bouwen. De fysiotherapeut meet eerst hoe het met uw conditie en spierkracht is en maakt dan een trainingsschema. Ook krijgt u adviezen en oefeningen, zodat u thuis aan de slag kunt.

Fysiotherapie valt onder de regeling paramedische herstelzorg. Neem contact op met uw zorgverzekeraar over de vergoeding en het regelen van deze zorg.

Neem contact op om direct een afspraak te maken.

Het lijkt erop dat klachten van long COVID kunnen worden veroorzaakt door een verstoord autonoom zenuwstelsel dat invloed heeft op uw energie en evenwicht. Lees er meer over in de flyerWat er met het lichaam aan de hand is’.

Kosten de dagelijkse activiteiten u veel moeite? U bent bijvoorbeeld erg moe. En u vindt het lastig uw energie in evenwicht te brengen. De ergotherapeut kan u helpen het juiste evenwicht weer te vinden. Ook kan de ergotherapeut u helpen bij concentratieproblemen. En u advies geven als u weer begint met werken.

Ergotherapie valt onder de regeling paramedische herstelzorg. Neem contact op met uw zorgverzekeraar over de vergoeding en het regelen van deze zorg.

Staat u op de wachtlijst bij de Ergotherapeut? Ga alvast met deze zelfhulptips van Ergotherapie Nederland aan de slag en met het Het dagelijks leven in balans, ergotherapie na corona.

Meer informatie en adviezen vindt u op PostCovid NL.

Neem contact op om direct een afspraak te maken.

Klachten zoals vergeetachtigheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen komen veel voor na corona. Dit noemen we cognitieve klachten. Het is nog niet duidelijk waarom deze klachten ontstaan.

Een ergotherapeut kan u helpen om deze klachten samen met u in kaart te brengen. En te zorgen dat u er beter mee om kunt gaan. Een omgeving met weinig prikkels kan bijvoorbeeld helpen. Het is ook belangrijk dat de energiebalans zo goed mogelijk is. Door activiteiten goed  te verdelen over de dag, vermindert de vermoeidheid en verbetert vaak de concentratie.

Wil je meer weten over cognitieve problemen zoals geheugenverlies, concentratieproblemen en overprikkeling? Bekijk dan de webinar Cognitieve klachten na corona’.

Neem contact op om direct een afspraak te maken.

Heeft u stemklachten zoals een hese stem? Of zit u hoog in de ademhaling of heeft u problemen met slikken? Een logopedist kan u daarbij helpen.

Bekijk het filmpje over stemklachten bij corona. En wat u kunt doen om uw stem te verbeteren. Deze zorg valt onder de regeling paramedische herstelzorg. Neem contact op met uw zorgverzekeraar over de vergoeding en het regelen van deze zorg.

Gezonde evenwichtige voeding kan bijdragen aan een sneller herstel. Wat goede voeding is, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn erg ziek geweest door corona en hebben veel gewicht verloren. Hun spieren zijn verzwakt. Extra eiwitten in de voeding zijn nodig om weer aan sterken. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende energie en vitaminen in de voeding zitten.

Er zijn ook mensen die flink zijn aangekomen na hun coronabesmetting. Meestal komt dit door een minder actieve leefstijl bij gebrek aan energie. Ook de lockdown kan een rol hebben gespeeld. Daarnaast zijn eetgewoonten mogelijk veranderd. Een gezond gewicht draagt bij aan herstel en gezondheid. Te snel afvallen is onverstandig. Dit kan leiden tot de afbraak van spieren en tekorten in de voeding. Een diëtist kan helpen om weer een gezonde balans te vinden. Voor een diëtist in de buurt kijkt u op: nvdietist.nl

Voor tips over een gezonde, gebalanceerde voeding kijkt u op de website van het  Voedingscentrum en op het PostCovid NL.

Als u gezond en gevarieerd eet dan krijgt u normaal gesproken voldoende vitamines en mineralen binnen. Er is geen bewijs dat extra vitamines of voedingssupplementen helpen bij het herstel van corona. Het slikken van te grote hoeveelheden van bepaalde vitamines (bijvoorbeeld vitamine A en B6) kan zelfs schadelijk zijn. Heeft u twijfels of vragen over het gebruik van vitamines of mineralen? Bespreek dit dan met uw (huis)arts of diëtist.

Voor tips over een gezonde, gebalanceerde voeding kijkt u op de website van het  Voedingscentrum en op het PostCovid NL.

Naast de lichamelijke klachten kunt u ook geestelijke klachten hebben. Denk aan verdriet, angst, stress en somberheid. Praat erover met uw huisarts. Die kan inschatten welke hulp het beste voor u is. Vaak kan de praktijkondersteuner GGZ bij de huisarts u al helpen.

Veel mensen hebben geen of minder reuk en smaak. In de meeste gevallen komen reuk en smaak na een paar maanden weer terug. U kunt een reuktraining doen om het herstel te versnellen. Dit kan vanuit huis met een geurset en een app.

Wilt u meer weten over reuk- of smaakproblemen na corona? Kijk dan op de website van de patiëntenvereniging voor mensen met een reuk en/of smaakstoornis.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie