Vaatlooptraining

”Claudicatio Intermittens”. Een hele mond vol. Waar het op neer komt is minder ingewikkeld. Namelijk, pijn in je benen door een verminderde doorbloeding van het spierweefsel. Door de pijn kun je minder lang of ver lopen en zul je vaker even stil moeten staan om de pijn te laten zakken. Super onhandig! 

Door vaatlooptraining bij de looptherapeuten van STADS fysiotherapie worden nieuwe bloedvaten in de benen aangemaakt. Hierdoor kun je steeds weer een stukje verder lopen. De behandeling bestaat uit een periode waarin je samen met de looptherapeut intensief gaat trainen. Daarna hebben jullie nog enkele maanden contact om het effect van de behandeling te meten en terug te koppelen aan de vaatchirurg.

Goed om te weten is dat de vaatlooptraining gewoon vergoed wordt uit je basisverzekering. 

Fysiotherapie in Eindhoven | Fysiotherapie in Tilburg, medische fitness bij STADS

  Afname van klachten zonder een operatie
  Begeleid werken aan een gezonde leefstijl
  Vergoed vanuit de basisverzekering

Claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden wordt in de volksmond ”etelagebenen” genoemd. Door vernauwing in de slagaders van de benen treden er pijnklachten op tijdens een inspanning (bijvoorbeeld lopen of wandelen). Na een korte pauze, trekken de klachten vaak weg.

  •  Tijdens lopen en wandelen treden pijnklachten of een vermoeiende sensatie op in de benen (kuiten).
  •  De klachten verdwijnen vrij snel weer als je even stilstaat.
  •  In sommige gevallen krijgen mensen last van koude voeten, verdikte teennagels of een vertraagd herstel van wondjes.

Looptraining is een veilige, effectieve behandelmethode om de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van je spieren te verbeteren. Hierdoor nemen de pijnklachten af en neemt de pijnvrije loopafstand toe. 

Een gezonde leefstijl zonder roken, met gezond eten, goed afgestelde medicatie en voldoende beweging helpen om de klachten op lange termijn onder controle te houden. 

Een meer invasive ingreep is het dotteren/plaatsen van een bypass in het ziekenhuis. Ook hierna is het noodzakelijk om te werken aan een gezonde leefstijl.

Het is aangetoond dat looptraining effectiever is wanneer deze adequaat begeleid wordt. Ook kan de fysiotherapeut begeleiden in leefstijlveranderingen (stoppen met roken, gezond bewegen, gezond eten) die noodzakelijk zijn om op lange termijn minder klachten te ervaren.

Fysiotherapie bij claudicatio intermittens wordt vergoed vanuit de basisverzekering (bij de diagnose claudicatio intermittens, stadium fontaine 2). Na verwijzing van een huisarts of specialist worden 37 behandelingen vergoed. Je hoeft hiervoor geen aanvullende verzekering te hebben.

Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar, of bel even met STADS. Wij kijken graag met je mee. 

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie