Psychosomatische fysiotherapie

Soms zijn klachten wat complexer of hebben ze geen duidelijke oorzaak. Deze worden ook wel een somatisch onverklaarde klachten (SOLK) genoemd en zijn minstens zo vervelend als wanneer er wel een duidelijke oorzaak is! Emoties, je omgeving, gedachten of gedrag een belangrijke rol in deze klachten. Dit speelt zich grotendeels af in je ”psyche”. De klachten uiten zich echter ook lichamelijk, ook wel ”somatisch” genoemd . Denk hierbij aan (hoofd)pijn, vermoeidheid, duizeligheid, hyperventileren of hartkloppingen.

De behandeling bij de psychosomatisch fysiotherapeut van STADS fysiotherapie begint vaak met inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten of factoren die ze in stand houden. Je dient je dus bewust te worden van de invloed van je psyche op je lichaam. Door hier ontspannen en stap voor stap aanpassingen in te maken, proberen we je weer de regie terug te geven over je eigen lichaam.

Psychosomatisch fysiotherapeut legt patiënt uit hoe gedrag klachten beïnvloeden

  Specialist in de behandeling van onbegrepen (pijn)klachten
  Resultaat waar andere behandelingen vastlopen
  Bij o.a. onbegrepen pijnklachten, vermoeidheidsklachten en hyperventilatie

De psychosomatische fysiotherapie richt zich op de wisselwerking tussen ‘’lichaam’’ (somatisch) en ‘’geest’’ (psyche) en de invloed hiervan op het ontstaan en herstel van klachten.

Je hebt een bachelorsdiploma fysiotherapie nodig als je psychosomatische fysiotherapie wilt gaan studeren. Iedere psychosomatisch fysiotherapeut, is dus ook een algemeen fysiotherapeut. De fysiotherapeut richt zich met name op de lichamelijke klachten. Echter laat wetenschappelijk onderzoek veelvoudig zien dat bijvoorbeeld stress, hoe je over je klachten denkt en (mentale) overbelasting een belangrijke rol spelen in het ontstaan en herstel van klachten. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleid je in gedragsverandering gericht op bijvoorbeeld ontspanning, het veranderen van denkpatronen, lichaamsbewustwording en grenshantering.

Psychosomatisch fysiotherapeuten worden vaak geraadpleegd bij klachten waar geen duidelijke lichamelijke oorzaak gevonden is, maar wel samen lijken te hangen met spanning en stress.

Je kunt hierbij denken aan o.a.:

– Vermoeidheidsklachten

– Onbegrepen pijnklachten

– Duizeligheidsklachten

– Hoofdpijnklachten

– Onverklaarbare spier- en gewrichtspijnen

– Hartkloppingen

– Benauwdheid of hyperventilatie

Ben je jonger dan 18 jaar, dan ben je voor psychosomatische fysiotherapie verzekerd in je basisverzekering. Als je ouder bent dan 18 jaar, heb je een aanvullende verzekering nodig. Ieder pakket heeft andere voorwaarden. Voor vragen kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar, of even contact opnemen met STADS. Wij kijken graag met je mee.  

Ook wanneer je niet verzekerd bent voor manuele therapie, kun je terecht bij een manueel therapeut. In dit geval hanteren wij een praktijktarief. Klik hier voor meer informatie.

Zorg moet altijd maatwerk zijn. Dit is zeker het geval bij psychosomatische fysiotherapie, omdat je hier grotendeels bezig bent met het veranderen van gedragspatronen. In sommige gevallen zijn mensen al geholpen met enkele tip en adviezen, in andere trajecten vindt juist begeleiding over een langere periode plaats.

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie