Chronische pijn

Wat is chronische pijn?  

Pijn die er kort is, heeft vaak een duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld wanneer je lichaam ”beschadigd” raakt of overbelast wordt bij een wond, ontsteking of ziekte. Dit noemen we acute pijn. Hoe lang deze pijn duurt, hangt af van de oorzaak. Nadat deze oorzaak is behandeld, genezen of verdwenen stopt deze pijn.  

Wanneer de pijn aanwezig blijft terwijl het lichaam al genezen had moeten zijn, of wanneer er geen duidelijke oorzaak voor de pijn is noemen we dit chronische pijn.  

Chronische pijn kan een enorme impact hebben op je leven, hoe je je voelt en wat je kunt doen.  

Komt chronische pijn vaak voor?  

Onderzoeken laten zien dat gemiddeld één op de vijf mensen last heeft van chronische pijn. Gelukkig heeft niet iedereen in dezelfde mate klachten, maar het is alsnog een behoorlijk aantal. Als je op dit moment last hebt van chronische pijn ben je dus zeker niet de enige.

Wat is de oorzaak van mijn chronische pijn? 

We weten helaas niet altijd precies waarom chronische pijn ontstaan. Gelukkig is er door onderzoek al wel veel duidelijkheid over welke processen er plaatsvinden in je lichaam en welke factoren een rol spelen bij chronische pijn.  

Een korte metafoor: je pijnsysteem als waakhond.  

Je pijnsysteem werkt in principe hetzelfde als een waakhond; het waarschuwt je voor bedreigingen door ”af te gaan”  – te blaffen. Normaal gesproken erg handig. Maar stel je nu voor dat die waakhond van streek raakt en steeds sneller al blaffen. Niet meer alleen als er bedreiging is, maar ook als je tante op bezoek komt of de postbode een brief komt bezorgen. Dan wordt het een stuk minder handig. In het kort is dit wat er ook bij chronische pijn gebeurt; het pijnsysteem raakt overactief en probeert ons te waarschuwen voor onschuldige dingen.  

Chronische pijn wordt niet alleen beïnvloed door fysieke factoren (hoe beweeg je, hoeveel rust neem je, hoe gespannen zijn je spieren) maar ook door psychische en sociale factoren. Zo zien we bijvoorbeeld dat je gedachtes, emoties, relaties en zelfs hoe tevreden je bent op je werk, een rol kunnen spelen in je pijnklachten.  

Hoe ziet de behandeling van chronische pijn eruit?  

Zoals hierboven uitgelegd wordt is chronische pijn best wel complex. Door een analyse te maken van alle mogelijke factoren die van invloed zijn op de aanhoudende pijn krijg je een duidelijk beeld waar je aan kunt werken. Hierbij is het belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om je ‘waakhond’, het pijnsysteem, weer gerust te stellen. Daarnaast is het begrijpen van de pijnklachten erg belangrijk; hoe meer je ze snapt, hoe meer grip je er doorgaans op hebt. 

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met STADS. Wij denken graag met je mee. 

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie