Heupdysplasie

Wat is een heupdysplasie?

Heupdysplasie is meestal een aangeboren heupafwijking waarbij de heupkom niet goed is ontwikkeld. We weten niet helemaal zeker hoe een heupdysplasie ontstaan. Wel weten we dat heupdysplasie vaker voorkomt bij baby’s die in de zwangerschap in stuitligging hebben gelegen. Ook lijkt geslacht (meisjes), eerstgeborenen en erfelijkheid factoren te zijn waarbij heupdysplasie vaker voorkomt.

Behandeling bij een heupdysplasie

Het is afhankelijk van de ernst van de heupdysplasie welke behandeling er wordt ingezet. De meest voorkomende behandelingen van heupdysplasie zijn:

1. een afwachtend beleid
2. behandeling met spreidhulpmiddel
3. zetten van de heup, hierna gipsbehandeling.

Er is zonder onderzoek niet te zeggen voor welke behandeling jouw baby in aanmerking komt.

Fysiotherapie bij een heupdysplasie

Door het dragen van een spreidhulpmiddel ontstaat er soms een achterstand in de ontwikkeling van de motoriek van een baby. Je kunt je voorstellen dat door langdurig het dragen van een spreider de bewegingen van een baby beperkt worden. Soms zorgt dit er ook voor dat een baby op een zeker moment niet verder komt met zijn ontwikkeling, bijvoorbeeld in het (om)rollen. Zodra het spreidmiddel niet meer nodig is, gaan de meeste kinderen vanzelf weer verder met het ontwikkelen van de motoriek.

De kinderfysiotherapeut wordt ingeschakeld om deze ontwikkeling goed in de gaten te houden. Ook kan een kinderfysiotherapeut aanvullende tips en adviezen geven om te ontwikkeling te stimuleren. Een kinderfysiotherapeut kijkt niet alleen naar wát een baby kan in zijn ontwikkeling, maar ook hoé hij bewegingen uitvoert, de kwaliteit van bewegen.  

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met STADS. Wij denken graag met je mee. 

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie