Scoliose

Wat is scoliose?

Als uw kind een scoliose heeft betekent dit dat de wervels niet helemaal netjes in een rechte lijn boven elkaar staan. Er is sprake van een zijwaartse kromming van de wervelkolom en het kan zo zijn dat de wervels ook gedraaid staan ten opzichte van elkaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een structurele en een functionele scoliose.

Functionele scoliose: Deze scoliose is corrigeerbaar, dat betekent dat het kind de wervelkolom wel in de normale stand kan houden. Dit gebeurt in het dagelijks leven niet doordat er een andere oorzaak is voor de scheefstand van de romp, bijvoorbeeld door een beenlengteverschil of pijn.

Structurele scoliose: Deze scoliose is niet corrigeerbaar, het kind kan de wervelkolom niet in normale stand houden. Soms is de oorzaak bekend (een scoliose komt bijvoorbeeld vaak voor bij specifieke spieraandoeningen). Vaak is de oorzaak echter onbekend en spreekt met van een idiopathische scoliose.  

Fysiotherapie bij scoliose

De kinderfysiotherapeut zal het kinderfysiotherapeutisch onderzoek gebruiken om uit te zoeken waardoor de scoliose wordt veroorzaakt. De behandeling zal vervolgens gericht zijn op het aanpakken van de oorzaken. Vaak worden oefeningen op maat gegeven evenals adviezen en huiswerkoefeningen.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met STADS. Wij denken graag met je mee. 

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie