Osgood Schlatter

Wat is Osgood Schlatter?

Bij Osgood Schlatter heeft een kind pijn vlak onder de knie op het scheenbeenn. Dit is de plek waar de spieren van het bovenbeen met een pees aan het scheenbeen vastzitten. Vooral kinderen die snel groeien en veel sporten kunnen deze klachten ervaren. De klachten kunnen aan 1 knie voorkomen maar soms ook aan beide knieën. De aandoening wordt meer gezien bij jongens dan bij meisjes. Bij jongens komt deze aandoening het meest voor tussen de 10-15 jaar en bij meisjes tussen de 8-15 jaar.

Hoe ontstaat Osgood Schlatter?

Wanneer een kind tijdens het sporten veel springt en rent, zoals bij basketbal, volleybal en atletiek, kunnen pijnklachten ontstaan omdat de groeischijven hierbij worden overbelast. Ook kan er pijn en zwelling worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand, zoals bijvoorbeeld een platvoet of holvoet. Er ontstaat dan een vergrote trekkracht op de bovenbeenspieren en de knieschijfpees. Deze trekken op hun beurt aan de groeischijf, wat de klachten veroorzaakt. Daarnaast kunnen ook trauma of letsel, overgewicht, zwakke en/of te korte spieren of te intensieve belasting oorzaken zijn voor het ontstaan van deze klachten.

Fysiotherapie bij Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter is een self-limiting disease, wat betekent dat de ziekte vanzelf over gaat wanneer het skelet volgroeid is. Behandeling bestaat veelal uit een combinatie van het rekken van de spieren, gewricht mobilisaties, medical taping, oefentherapie en advies op maat.

Weet je niet waar je moet beginnen? Bel even met STADS. Wij denken graag met je mee. 

Start vandaag nog met je herstel

Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?

040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!

Balie met afspraakkaartjes in wachtruimte met veel daglicht en planten bij STADS Fysiotherapie