Manuele therapie
Manueel therapeuten vinden gewrichten super interessant! Een aanvullende studie van 3 of 4 jaar na de opleiding tot fysiotherapeut maakt de manueel therapeuten van STADS fysiotherapie dan ook dé specialisten in het behandelen van nekklachten, rugklachten en schouderklachten.
Je manueel therapeut brengt eerst goed in kaart hoe de klachten ontstaan zijn en welke factoren van invloed zijn op je herstel. In de behandeling kan je therapeut gebruik maken van speciale manuele verrichtingen. Deze technieken kunnen direct pijnklachten verminderen of de beweeglijkheid van je nek, rug of schouder verbeteren.
Specialist in de behandeling van de wervelkolom en gewrichten
Vaak al na 1 behandeling resultaat
Bij o.a. rugpijn, nekpijn, schouderklachten en hoofdpijn
Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie. Manuele therapie richt zich op het verminderen van pijnklachten en het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten.
Je hebt een bachelorsdiploma fysiotherapie nodig als je manuele therapie wilt gaan studeren. Iedere manueel therapeut is dus ook fysiotherapeut. Het was altijd een vuistregel dat de fysiotherapeut zich richtte op de behandeling van zacht weefsel (spieren en pezen) en de manueel therapeut op hard weefsel (wervelkolom en gewrichten). De manueel therapeut is dus dé specialist in het behandelen van o.a. nek-, rug- en schouderklachten. De afgelopen jaren is de nadruk in de opleiding manuele therapie steeds meer komen liggen op de behandeling van hoog-complexe gezondheidsproblemen en de implementatie van wetenschap in de behandeling.
Manuele therapie bij hoofdpijn
Hoofdpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. De manueel therapeut brengt in kaart welke factoren mogelijk een rol spelen en of deze te beïnvloeden zijn middels behandeling. Zeker bij tension type headache (spierspanningshoofdpijn), cervicogene hoofdpijn (blokkering nekwervels) en sommige vormen van migraine kan manuele therapie helpen om klachten te verminderen en verhelpen.
Manuele therapie bij nekpijn
Bijna iedereen heeft wel eens last van nekklachten. Dit kan zich uiten als pijn in de nek, hoofdpijn, pijn tussen de schouderbladen, of pijn/tintelingen in de armen. Wanneer klachten pas recent ontstaan zijn, of al langere tijd aanwezig zijn, manuele therapie kan helpen om klachten te verminderen en verhelpen.
Manuele therapie bij schouderpijn
Schouderklachten zijn na nek- en rugklachten, de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de manueel therapeut. Extra vervelend is dat schouderklachten vaak geleidelijk ontstaan en samenhangen met werk en/of sport. Hoe langer schouderklachten onbehandeld blijven, hoe slechter de prognose voor herstel. Het loont dus om tijdig een afspraak met een manueel therapeut te maken. Naast het bewegen van het gewicht zal de manueel therapeut ook aandacht hebben voor psychosociale factoren (vooral depressieve klachten, piekeren over het pijnprobleem, een passieve copingstijl, somatiseren en negatieve verwachtingen) omdat deze een ongunstige invloed hebben op het beloop van de klachten.
Manuele therapie bij lage rugpijn
Bijna iedereen heeft wel een last van rugklachten. Blijf je gedoseerd actief bewegen, dan gaan binnen 4 tot 6 weken de rugklachten gelukkig meestal vanzelf over. Merk je na 3 weken nog geen verbetering of nemen de klachten zelfs toe, maak dan een afspraak bij de manueel therapeut.
Manuele therapie bij hoge rugpijn
Met iedere ademhaling is je borstkas in beweging. De ribben die borstkas vormen, zitten vast aan de ruggenwervels van de borstwervelkolom. de schouderbladen schuiven bij iedere beweging van de armen over de borstkas. Klachten in deze regio kunnen lokaal pijn geven, maar ook leiden tot ademhalingsproblemen of pijn in de schouder/arm. Behandeling door een manueel therapeut kan vaak direct verlichting geven. Daarnaast worden vaak oefeningen ter ondersteuning van de behandeling gegeven.
Manuele therapie bij bekkenpijn
Een zwangerschap of bevalling zijn misschien wel de bekendste veroorzakers van bekkenklachten. Toch kunnen bekkenklachten ook andere oorzaken hebben en voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. De klachten kunnen zich uiten als pijn in het bekken, laag in de rug, of in de liezen. Ook kan de pijn uitstralen naar de billen of bovenbenen. Met manuele therapie kan gekeken worden naar de belastbaarheid en beweeglijkheid van de gewrichten. Manueel therapeuten werken vaak nauw samen met bekkenbodemfysiotherapeuten.
Manuele therapie bij duizeligheid
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat manuele therapie kan helpen om duizeligheidsklachten te verminderen. De manueel therapeut onderzoekt of je bewegingsapparaat (botten, gewrichten, spieren en zenuwen) een rol spelen in het tot stand komen van de duizeligheidsklachten en of deze beïnvloedbaar zijn. BPPD (positionele draaiduizeligheid) is de bekendste duizeligheidsklacht die met manuele therapie te behandelen is.
Manuele therapie bij arm of beenklachten
Gewrichten als de heup, enkel, schouder, elleboog en pols zijn de hele dag in beweging. Dit maakt ze gevoelig voor overbelasting en zijn regio’s waar blessures vaak leiden tot belemmeringen in sport of werk. Een goede belastbaarheid en beweeglijkheid van deze gewrichten is belangrijk in het verminderen en verhelpen van klachten.
Een behandeling bij manuele therapie kan een kortdurende toename van spierpijn, stijfheid of hoofdpijn geven. Deze klachten trekken vaak weer binnen 24 uur weg.
Ben je jonger dan 18 jaar, dan ben je voor manuele therapie verzekerd in je basisverzekering. Als je ouder bent dan 18 jaar, heb je een aanvullende verzekering nodig. Ieder pakket heeft andere voorwaarden.
Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar, of bel even met STADS. Wij kijken graag met je mee.
Ook wanneer je niet verzekerd bent voor manuele therapie, kun je terecht bij een manueel therapeut. In dit geval hanteren wij een praktijktarief. Klik hier voor meer informatie.
Het mooie van manuele therapie, is dat de meeste mensen vaak direct na een behandeling minder pijn hebben of soepeler kunnen bewegen. In sommige gevallen zullen meer behandelingen nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Zeker wanneer klachten al langer aanwezig zijn of steeds terugkomen. Belangrijk is dat je leert begrijpen hoe je klacht ontstaan is en welke adviezen je kunnen helpen om te voorkomen dat deze terugkomen.
Start vandaag nog met je herstel
Onze fysio- en ergotherapeuten helpen je snel je klachten te verminderen. Dus waar wacht je nog op?
- Vragen? Bel gerust!
040 – 311 1151 (Eindhoven)
013 – 303 0361 (Tilburg)
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 kun je bij ons terecht!